Search

Οδηγίες από τη Microsoft

Συμπτώματα ιού υπολογιστή

Αν υποψιάζεστε ή είστε βέβαιοι ότι ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από ιό υπολογιστή, φροντίστε να αποκτήσετε το το τρέχον λογισμικό προστασίας από ιούς. Ακολουθούν ορισμένες βασικές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ένας υπολογιστής μπορεί να έχει προσβληθεί:

 • Ο υπολογιστής λειτουργεί πιο αργά από ό, τι συνήθως.
 • Η λειτουργία του υπολογιστή σταματάει ή κλειδώνει συχνά.
 • Ο υπολογιστής παρουσιάζει σφάλματα και μετά κάνει επανεκκίνηση κάθε λίγα λεπτά.
 • Ο υπολογιστής επανεκκινεί μόνος του.. Επίσης, ο υπολογιστής δεν λειτουργεί όπως συνήθως.
 • Οι εφαρμογές στον υπολογιστή δεν λειτουργούν σωστά.
 • Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στους δίσκους ή στις μονάδες δίσκου.
 • Δεν είναι δυνατή η σωστή εκτύπωση..
 • Βλέπετε ασυνήθιστα μηνύματα σφάλματος.
 • Βλέπετε παραμορφωμένα μενού και παράθυρα διαλόγου.
 • Υπάρχει διπλή επέκταση σε ένα συνημμένο που ανοίξατε πρόσφατα, όπως επέκταση .jpg, .vbs, .gif ή .exe.
 • Ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς έχει απενεργοποιηθεί χωρίς λόγο. Επιπλέον, δεν είναι δυνατή η επανεκκίνηση του προγράμματος προστασίας από ιούς.
 • Δεν μπορεί να εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον υπολογιστή ή το πρόγραμμα προστασίας από ιούς δεν θα εκτελεστεί.
 • Εμφανίζονται νέα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, τα οποία δεν τοποθετήσατε εσείς εκεί ή τα εικονίδια δεν σχετίζονται με κανένα από τα προγράμματα που εγκαταστήσατε πρόσφατα.
 • Παρατηρείται απροσδόκητη αναπαραγωγή περίεργων ήχων ή μουσικής από τα ηχεία.
 • Κάποιο πρόγραμμα εξαφανίζεται από τον υπολογιστή, παρόλο που δεν το καταργήσατε σκόπιμα.

Σημείωση Αυτές είναι οι συνηθισμένες ενδείξεις μόλυνσης. Ωστόσο, αυτές οι ενδείξεις μπορεί επίσης να προκληθούν από προβλήματα υλικού ή λογισμικού που δεν έχουν σχέση με ιούς υπολογιστών. Αν δεν εκτελέσετε το Εργαλείο αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού της Microsoft και δεν εγκαταστήσετε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας, δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι αν ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί με ιό υπολογιστή.

Συμπτώματα ιών τύπο worm και δούρειου ίππου σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Όταν ένας ιός υπολογιστή προσβάλλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλα αρχεία σε έναν υπολογιστή, μπορεί να προσέξετε τα εξής συμπτώματα:

 • Το προσβεβλημένο αρχείο ενδέχεται να παραγάγει αντίγραφα του εαυτού του. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο ελεύθερος χώρος στον σκληρό δίσκο.
 • Ένα αντίγραφο του προσβεβλημένου αρχείου ενδέχεται να αποσταλεί σε όλες τις διευθύνσεις που υπάρχουν σε μια λίστα διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
 • Ο ιός του υπολογιστή ενδέχεται να διαμορφώσει ξανά το σκληρό δίσκο. Με αυτόν τον τρόπο θα διαγραφούν αρχεία και προγράμματα.
 • Οι ιοί υπολογιστών μπορούν να εγκαταστήσουν κρυφά προγράμματα, όπως πειρατικό λογισμικό. Αυτό το πειρατικό λογισμικό μπορεί να διανεμηθεί και να πωληθεί από τον υπολογιστή.
 • Ο ιός υπολογιστή ενδέχεται να υποβαθμίσει την ασφάλεια. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε εισβολείς να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή ή το δίκτυο.
 • Λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχει ένα παράξενο συνημμένο. Όταν ανοίγετε το συνημμένο αρχείο, εμφανίζονται παράθυρα διαλόγου ή σημειώνεται ξαφνική υποβάθμιση των επιδόσεων του συστήματος.
 • Κάποιος σάς λέει ότι πρόσφατα έλαβε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εσάς που περείχαν συνημμένα αρχεία που δεν στείλατε. Τα αρχεία που είναι συνημμένα στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν επεκτάσεις όπως .exe, .bat, .scr και .vbs.

Συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε συνήθεις λειτουργίες των Windows

Μια μόλυνση από ιό υπολογιστή μπορεί να προσκαλέσει τα εξής προβλήματα:

 • Τα Windows δεν ξεκινούν, παρόλο που δεν έχετε πραγματοποιήσει αλλαγές στο σύστημα ή δεν έχετε εγκαταστήσει ή καταργήσει κάποιο πρόγραμμα.
 • Υπάρχει συχνή δραστηριότητα του μόντεμ. Αν έχετε εξωτερικό μόντεμ, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι οι λυχνίες αναβοσβήνουν συχνά ενώ το μόντεμ δεν χρησιμοποιείται. Ενδέχεται να διανέμετε πειρατικό λογισμικό χωρίς να το γνωρίζετε.
 • Τα Windows δεν ξεκινούν επειδή λείπουν ορισμένα σημαντικά αρχεία συστήματος. Επιπλέον, εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος που αναφέρει τα αρχεία που λείπουν.
 • Ο υπολογιστής ξεκινά μερικές φορές με τον αναμενόμενο τρόπο. Ωστόσο, άλλες φορές, ο υπολογιστής σταματά να ανταποκρίνεται προτού εμφανιστούν τα εικονίδια της επιφάνειας εργασίας και η γραμμή εργασιών.
 • Ο υπολογιστής λειτουργεί πολύ αργά. Επίσης, απαιτείται περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να γίνει εκκίνηση του υπολογιστή.
 • Εμφανίζονται μηνύματα σφάλματος που αναφέρουν ότι “Η μνήμη δεν επαρκεί” (Out-of-memory) ακόμη και αν ο υπολογιστής διαθέτει επαρκή μνήμη RAM.
 • Τα νέα προγράμματα δεν έχουν εγκατασταθεί σωστά.
 • Γίνεται απροσδόκητη επανεκκίνηση των Windows.
 • Ορισμένα προγράμματα, τα οποία λειτουργούσαν κανονικά, συχνά σταματούν να ανταποκρίνονται. Ακόμα και αν καταργήσετε και εγκαταστήσετε ξανά τα προγράμματα, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.
 • Ένα βοηθητικό πρόγραμμα δίσκων, όπως η Εξέταση Δίσκων (Scandisk), αναφέρει πολλά σοβαρά σφάλματα δίσκου.
 • Ένα διαμέρισμα δίσκου εξαφανίζεται.
 • Ο υπολογιστής σταματά πάντα να ανταποκρίνεται όταν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα του Microsoft Office.
 • Δεν είναι δυνατή η εκκίνηση της Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager) των Windows.
 • Το πρόγραμμα προστασίας από ιούς υποδεικνύει ότι υπάρχει ιός υπολογιστή.

Σημείωση Αυτά τα προβλήματα μπορεί επίσης να συμβαίνουν λόγω των κανονικών λειτουργιών των Windows ή προβλημάτων στα Windows που δεν προκαλούνται από ιό υπολογιστή.

Τρόπος εξουδετέρωσης ιού υπολογιστή

Ακόμα και για έναν ειδικό, η εξουδετέρωση ενός ιού υπολογιστή μπορεί να είναι δύσκολη εργασία χωρίς τη βοήθεια που προσφέρουν τα εργαλεία αφαίρεσης ιών υπολογιστών. Ορισμένοι ιοί υπολογιστών και άλλο ανεπιθύμητο λογισμικό, όπως λογισμικό κατασκοπίας, μπορούν ακόμα και να εγκατασταθούν ξανά μετά από τον εντοπισμό και την κατάργησή τους. Ευτυχώς, ενημερώνοντας τον υπολογιστή και χρησιμοποιώντας τα εργαλεία προστασίας από ιούς, μπορείτε να καταργήσετε μόνιμα το ανεπιθύμητο λογισμικό.

Για να εξουδετερώσετε έναν ιό υπολογιστή, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Εγκαταστήστε τις τελευταίες ενημερώσεις από το Microsoft Update στον υπολογιστή.
 2. Ενημερώστε το λογισμικό προστασίας από ιούς στον υπολογιστή. Στη συνέχεια, εκτελέστε μια πλήρη σάρωση του υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το λογισμικό προστασίας από ιούς.
 3. Κατεβάστε, εγκαταστήστε και κατόπιν εκτελέστε το Εργαλείο αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού της Microsof (Microsoft Malicious Software Removal Tool) για να καταργήσετε τους υπάρχοντες ιούς στον υπολογιστή. Για να κάνετε λήψη του Εργαλείου αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού της Microsoft, επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web:
  http://www.microsoft.com/hellas/security/malwareremove/default.mspx (http://www.microsoft.com/hellas/security/malwareremove/default.mspx)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατάργησης ιού υπολογιστή, επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web:

http://www.Microsoft.com/protect/Computer/Viruses/Remove.mspx (http://windows.microsoft.com/el-gr/Windows7/How-do-I-remove-a-computer-virus)

Τρόπος προστασίας του υπολογιστή σας από ιούς

Για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας από ιούς, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Στον υπολογιστή, ενεργοποιείτε το τείχος προστασίας.
 2. Διατηρείτε ενημερωμένο το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή.
 3. Χρησιμοποιείτε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς στον υπολογιστή.
 4. Χρησιμοποιείτε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας στον υπολογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία του υπολογιστή από ιούς, επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web:

http://www.microsoft.com/protect/computer/default.mspx (http://www.microsoft.com/protect/computer/default.mspx)

Τρόπος απόκτησης υποστήριξης σχετικά με την ασφάλεια και την αντιμετώπιση ιών υπολογιστών

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά

Η ομάδα υποστήριξης υπολογιστών είναι διαθέσιμη για την καταπολέμηση ιών υπολογιστών και άλλης υποστήριξης σχετικά με την ασφάλεια 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Για να αποκτήσετε υποστήριξη σχετικά με την ασφάλεια και την αντιμετώπιση ιών υπολογιστών, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 1. Προτού επικοινωνήσετε με έναν μηχανικό υποστήριξης, βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς και ενημερωμένο λογισμικό κατάργησης λογισμικού κατασκοπίας στον προσβεβλημένο υπολογιστή.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να πραγματοποιήσετε μια δωρεάν σάρωση ασφαλείας υπολογιστή, επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web:

  http://onecare.live.com/site/el-gr/default.htm?s_cid=sah (http://onecare.live.com/site/el-gr/default.htm?s_cid=sah)

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό προστασίας από λογισμικό κατασκοπίας, επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web:

  http://www.microsoft.com/protect/computer/spyware/as.mspx (http://www.microsoft.com/protect/computer/spyware/as.mspx)
 2. Καλέστε 1-866-PCSAFETY ή καλέστε 1-866-727-2338 για να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη ασφαλείας.

Για θέσεις εκτός της Βόρειας Αμερικής

Για να αποκτήσετε υποστήριξη σχετικά με την ασφάλεια και την αντιμετώπιση ιών υπολογιστών για θέσεις εκτός της Βόρειας Αμερικής, επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web:

http://support.microsoft.com/common/international.aspx?rdpath=4 (http://support.microsoft.com/common/international.aspx?rdpath=4)
Σημείωση Αυτό είναι ένα άρθρο «ΤΑΧΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ» που δημιουργήθηκε απευθείας από τον οργανισμό υποστήριξης της Microsoft. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το άρθρο, παρέχονται ως απόκριση σε θέματα που προκύπτουν. Ως αποτέλεσμα της ταχύτητας διάθεσής του, το υλικό ενδέχεται να έχει τυπογραφικά λάθη και να αναθεωρηθεί ανά πάσα στιγμή χωρίς ειδοποίηση. Ανατρέξτε στους Όρους χρήσης (http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=151500) για άλλα ζητήματα.


12 Responses to “Οδηγίες από τη Microsoft”

 • Ο/Η vasiliki λέει:

  Δε λέω πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό άρθρο αλλά τεράστιο και κουραστικό! Πάντως είναι πλήρως τοποθετημένο.

 • Ο/Η stef λέει:

  Η Microsoft θα κάνει πάρτυ κάθε φορά που εντοπίζεται ιός, αυτά όλα εκτός των άλλων είναι και διαφημιστικά tricks είδικα αν δεν έχει κάποια γνώση απο υπολογιστές σε γεμίζουν πόσο προιόντα τις Microsoft για να μην “αρρωστήσει” ο υπολογιστής.
  Τελός πάντων ας μην μεινω σε αυτό, παντως μου έχει τύχει από Update της Microsoft να μολυνθεί ο υπολογιστής μου…

 • Ο/Η plemmenospetros λέει:

  Αρκετά καλή η προσπάθειά σας.θεωρώ ότι επειδή έχει μεγάλη έκταση η δουλειά σας, θα μπορούσε ενδεχομένως να χωρισθεί σε επιμέρους άρθρα.