Search

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το Internet παρέχει άμεση πρόσβαση στον τομέα της επικοινωνίας, τα τρέχοντα γεγονότα και την έρευνα αλλά παράλληλα αποτελεί και καταφύγιο για αυτούς που σπάνε προγράμματα, για όσους κατασκευάζουν ιούς και για τους online ψευτοπαλικαράδες. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης στο Internet είναι να ‘είσαι προετοιμασμένος’.Εάν είσαι άσος στον χειρισμό στο Internet είναι υποβοηθητικό να ακολουθήσεις κάποιες οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση και απομόνωση είτε όταν συνομιλείς, είτε όταν ενημερώνεσαι είτε ακόμη και όταν παίρνεις emails.

 • Κράτα μυστικές τις προσωπικές σου πληροφορίες. Όταν είσαι online μη δίνεις σε κανέναν το επιθετό σου, τη διεύθυνσή σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου ή των γονιών σου στην εργασία τους είτε του σχολείου σου χωρίς την άδεια των γονειών σου.
 • Ενημέρωσε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεσαι όταν αισθανθείς άβολα κατά την online επικοινωνία σου. Εάν κάποιος σου λέει ή σου στέλνει οτιδήποτε που σε κάνει να μην αισθάνεσαι άνετα, σταμάτησε αμέσως ότι και αν κάνεις και πες το στους γονείς ή το δάσκαλό σου.
 • Απόφυγε οποιαδήποτε συζήτηση με online…παλικαράδες.Εάν κάποιος σε προσβάλλει ή χρησιμοποιήσει υβριστική γλώσσα κατά τη διάρκεια που συνομιλείτε, στείλει email ή άμεσο μήνυμα, φύγε από το πεδίο και ενημέρωσε τους γονείς ή τον δάσκαλό σου σχετικά με το συμβάν. Δεν είναι έξυπνο να εξοργίσεις έναν θρασύδειλο.
 • Μη…μη…μη!
  Μην συναντηθείς με κάποιον ‘φίλο’ που απέκτησες στο διαδίκτυο.
  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Internet παραμονεύει εκτός Internet.
  Τα άτομα που συναντάς στο Internet είναι πιθανόν να είναι πολύ διαφορετικοί στην πραγματικότητα απ’ ότι θέλουν να δείχνουν στο διαδίκτυο. Μην κάνεις κανένα σχέδιο να τους συναντήσεις χωρίς να πάρεις την άδεια των δικών σου.
 • Μην κάνεις ότι δεν θέλεις να σου κάνουν.
  Μπορεί να παρασυρθείς και να προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις υβριστική και προκλητική γλώσσα κατά τη συνομιλία σου και ακόμη να προσπαθήσεις να κλέψεις το password κάποιου… ‘έτσι για πλάκα’. Αυτό όμως δεν είναι αστείο για οποιονδήποτε άλλον. Μην καλύπτεσαι πίσω από την ανωνυμία. Είναι ανέντιμο να μην εφαρμόζεις την ‘Εθιμοτυπία του Internet’.
 • Μην διαβάζεις emails ή φορτώνεις αρχεία από όσους δεν γνωρίζεις.Είναι εύκολο να αρπάξεις ιό. Ενημέρωσε τους γονείς ή το δάσκαλο όταν κάποιος σου στείλει κάποιο email ή ένα αρχείο ή σου δώσει μια διεύθυνση στο διαδίκτυο για να επισκεφθείς.

 ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 • Μείνετε Ενημερωμένοι: Παρακολουθήστε δικτυακούς τόπους με προγράμματα προστασίας και εγγραφείτε σε mailing list που ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις νέες απειλές. Είναι βασικό να γνωρίζετε τις απειλές πριν διαδοθούν ευρέως. Έτσι μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε καλύτερα.
 • Διαλέξτε «δύσκολα» συνθήματα: Τα προγράμματα των χάκερ στο Διαδίκτυο περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες πιθανών συνθημάτων. Με αυτά τα προγράμματα, όταν το σύνθημα είναι συνηθισμένο και απλό να βρεθεί οι χάκερ μπορούν να εισβάλουν στα συστήματα των υπολογιστών. Ένα ιδανικό σύνθημα μπορεί να είναι ο συνδυασμός συμβόλων και αριθμών όπως π.χ. το 45#Β&90!
 • Αλλάξτε συχνά το σύνθημά σας: Ακόμα και να το βρουν οι χάκερ, εσείς ήδη θα χρησιμοποιείτε ένα καινούργιο.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει το πρόγραμμα προστασίας που έχετε: Πολλές εταιρείες λογισμικού προσφέρουν ανανεώσεις και συμπληρώματα στα προγράμματα ασφαλείας που παρέχουν, για να μπορούν αυτά να ανταποκρίνονται στις νέες απειλές. Οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά το πρόγραμμα ασφαλείας που διαθέτουν και να το ανανεώνουν για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις απειλές που εμφανίζοντα.
 • Προστατέψτε τα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιεί η επιχείρηση: Διαλέξτε συστήματα e-mail που μπορούν να «μπλοκάρουν» ιούς που μπορεί να περιέχονται σε mail που λαμβάνει μια επιχείρηση. Οι υπάλληλοι της επιχείρησης θα πρέπει να εκπαιδευθούν για να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία (file attachments) από πηγές που δεν γνωρίζουν, και που είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να εισέλθει ένας ιός στον υπολογιστή.
 • Τεστάρετε το σύστημα για αδυναμίες: Πραγματοποιήστε τακτικά τεστ για να βρείτε τυχόν αδυναμίες του συστήματος. Αυτά τα τεστ μπορούν να γίνουν τόσο μέσα από το δίκτυο της εταιρείας όσο και με εργαλεία που μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, μπορείτε με ένα πρόγραμμα που «σπάει» συνθήματα να δείτε αν πρέπει να αλλαχθούν τα συνθήματα πρόσβασης των χρηστών της εταιρείας.
 • Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σας: Οι υπάλληλοι της εταιρείας πρέπει να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι εταιρικά στοιχεία και πληροφορίες να παραμένουν εμπιστευτικά και κυρίως να μην κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο.
 • Διατηρείστε τα προγράμματα σας και το λειτουργικό σύστημα ενημερωμένα: Διατηρείστε το λειτουργικό σας σύστημα και τα προγράμματα σας ενημερωμένα και εγκαταστήστε τις τελευταίες ενημερώσεις. Έτσι και το σύστημα θα είναι πιο σταθερό και οι νέες συμπληρώσεις στα προγράμματα ασφαλείας θα λειτουργούν καλύτερα.
 •  Αντι-ιϊκά παντού: Όλα τα συστήματα, από φορητούς υπολογιστές μέχρι τους εξυπηρετητές (servers) της επιχείρησης θα πρέπει προστατεύονται από ιούς. Αν έχετε εγκαταστήσει τέτοια προγράμματα βεβαιωθείτε ότι έχουν ρυθμιστεί κατάλληλα. Επίσης βεβαιωθείτε ότι οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν έχουν το δικαίωμα να απενεργοποιήσουν αυτά τα συστήματα.
 • Δημιουργείστε Εταιρική Πολιτική Ασφαλείας: Καταγράψτε την πολιτική ασφαλείας της επιχείρησης σας και ανανεώστε την ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να περιγράφει και να ανταποκρίνεται καλύτερα σε νέες απειλές που προκύπτουν. Φροντίστε όλοι οι υπάλληλοι να εφαρμόζουν τις αρχές αυτής της πολιτικής.

12 Responses to “ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”