Search

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ

ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Σημάδια κατάθλιψης είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουνοι άνθρωποι που περνάνε πολύ χρόνο στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία όμως συναντά αντιδράσεις, μεταξύ άλλων επειδή δεν είναι ξεκάθαρο αν το Ίντερνετ προκαλεί κατάθλιψη ή αν αντίστροφα οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έλκονται από αυτό.

Η έρευνα, που μελέτησε περίπου 1.300 άτομα ηλικίας 16 – 51 ετών (από τους οποίους το 1,2% χαρακτηρίστηκαν «εθισμένοι» στο Ίντερνετ), έγινε από ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Λιντς υπό την Κατριόνα Μόρισον και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychopathology» (Ψυχοπαθολογία).

Οι ερευνητές, όπως ανέφεραν, βρήκαν «εντυπωσιακά» στοιχεία ότι ορισμένοι φανατικοί χρήστες του διαδικτύου αναπτύσσουν καταναγκαστική εξάρτηση από αυτό και αντικαθιστούν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής ζωής τους με τις online επαφές και τις συνομιλίες σε chat-rooms και κοινωνικά sites όπως το Facebook.

Η τάση αυτή πιθανώς συνδέεται με τον εθισμό και την κατάθλιψη. «Αυτό το είδος εθιστικού «σερφαρίσματος» μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διανοητική υγεία», σύμφωνα με την έρευνα.

Οι «κολλημένοι» με το Ίντερνετ περνάνε πολλή ώρα σε ιστοσελίδες πορνό ή online τυχερών παιγνιδιών, σε online κοινότητες, καθώς και σε κοινωνικά δίκτυα. Όλοι βρέθηκαν να έχουν περισσότερα συμπτώματα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης, αν και οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να είναι απόλυτα βέβαιοι τι τελικά προηγείται: η κατάθλιψη ή ο εθισμός στο διαδίκτυο. Όπως είπαν πάντως, είναι σίγουρο ότι για ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική χρήση του Ίντερνετ μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για τάση κατάθλιψης, διευκρίνισαν όμως ότι οι περισσότεροι κοινοί χρήστες του Ίντερνετ δεν αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.

«Το διαδίκτυο παίζει σήμερα τεράστιο ρόλο στη σύγχρονη ζωή, όμως τα οφέλη του συνοδεύονται από μια πιο σκοτεινή πλευρά. Ενώ πολλοί από μας το χρησιμοποιούμε για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να ψωνίσουμε και να στείλουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που δυσκολεύονται να ελέγξουν τον χρόνο που περνάνε στο Ίντερνετ, σε σημείο που αυτό διαταράσσει της καθημερινές δραστηριότητές τους», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Κατριόνα Μόρισον.

Όμως άλλοι επιστήμονες, όπως ο δρ Β.Μπελ, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστεί αξιόπιστα, ενώ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, όσοι είναι ήδη αγχωτικοί και καταθλιπτικοί, είναι πιο πιθανό να «το ρίξουν» στο Ίντερνετ και όχι το αντίστροφο (δηλαδή το πολύ Ίντερνετ να τους δημιουργήσει ψυχικά προβλήματα).

ΠΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Είναι το πρώτο πράγμα που αναφέρουμε όταν μιλαμε για προβλήματα υγείας που οφείλονται στην υπερβολική χρήση του υπολογιστη και κατ΄επέκταση του Διαδικτύου.Η παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή μπορεί να συνδεθεί με γλαύκωμα, ειδικά μεταξύ εκείνων που είναι κοντόφθαλμη. Τα μάτια επηρεάζονται πολύ σοβαρά από το πόσο στεκόμαστε απέναντυ από τη φωτεινή οθόνη. Σταματάμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας και κοιτάμε επίμονα, γεγονός που οδηγεί τα μάτια στο να έχουν στεγνώσει.

Σιγουρευτείτε ότι κοιτάζετε μακριά από την οθόνη και κλείστε την για λίγα δευτερόλεπτα κάθε λίγα λεπτά.

ΚΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Κακή στάση του σώματος είναι το νούμερο ένα εχθρός.  Ελέγξτε τη στάση σας τώρα!  Θα πρέπει να είναι σε θέση να φθάσει το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ενώ κάμψη τους αγκώνες σας σε 90 βαθμούς, με τους ώμους σας χαλαρά.  Αν τέντωνεσται, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Η πλάτη σας πρέπει να είναι ίσια και το πάνω μέρος της οθόνης θα πρέπει να είναι ακριβώς κάτω από το επίπεδο των ματιών.  Αν η οθόνη σας είναι στα αριστερά ή στα δεξιά του πληκτρολογίου σας, βάζετε πίεση στο λαιμό σας.Μεγάλα χρονικά διαστήματα στον υπολογιστή, για λόγους εργασίας ή την ανάγνωση συχνά οδηγεί σε πόνο στην οσφυϊκή περιοχή της πλάτης.Λαιμός και τα προβλήματα ώμου επίσης  μπορούν να προκύψουν από χαμηλής ποιότητας καθίσματα και την κακή οργάνωση του εξοπλισμού στο γραφείο (τέντωμα για το τηλέφωνο ή τα αρχεία κ.λπ.).

ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Το χέρι σου και ο πόνος στο καρπό μετά την εργασία σε υπολογιστή όλη την ημέρα, και μερικές φορές αρχίζουν να αισθάνονται μουδιασμένα. Μία έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωσει ότι τα πράγματα όπως δακτυλογράφηση και το ράψιμο σπανίως προκαλούν καρπιαίου σωλήνα.. Φορέστε νάρθηκες, ενώ εργάζεστε για να κρατήσει τους καρπούς σας από την κάμψη πολύ υψηλά ή χαμηλά, και να χρησιμοποιήτε ένα δίσκο πληκτρολόγιο ή να ρυθμίσετε την καρέκλα σας έτσι ώστε το πληκτρολόγιο και το ποντίκινα είναι κάτω από τους αγκώνες σας και τους καρπούς σας και να  είναι επίπεδο. Επιής προκαλείτρέμουλο αφού κάποιος που είναι εξαρτημένος φαντάζεται συνεχώς ότι έχει μπροστά του υπλογιστή και πληκτρολογεί.

Είναι πραγματικά σημαντικό να δώσουμε τα δάχτυλα, τους καρπούς και τα χέρια ένα διάλειμμα από τη χρήση του πληκτρολογίου όλη την ημέρα. Μια μπάλα του τένις είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γίνει αυτό.  Κάθε φορά που θα χρειαστεί να σκεφτείτε, θα πρέπει να αρπάξετε την μπάλα και να τη σφίξετε μερικές φορές. Αυτό θα κάνει να αναρωτιέται για τις αρθρώσεις και τους μυς σας.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ -οι περισσότεροι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε μέσω του Διαδικτύου δεν συμπεριφερόνται «κανονικά»

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ/ΒΟΥΛΙΜΙΑ

ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ


 

2 Responses to “ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΥΟ”