Search

Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο/Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΑΣ ΠΟΡΝΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ;

Συνήθως το αρχικό κίνητρο είναι η περιέργεια ή η διασκέδαση. Συχνά όµως, χωρίς καν να το καταλάβει, ο θεατής εθίζεται στην πορνογραφία αναζητώντας ολοένα και µεγαλύτερη ικανοποίηση, ρισκάροντας ακόµα και τη σχέση του.

CYBERSEX vs ΣΧΕΣΗ

Υπολογίζεται ότι ένα µεγάλο ποσοστό αυτών που «κάνουν» σεξ στον κυβερνοχώρο χάνουν το ενδιαφέρον για το σεξ στη σχέση τους. Το πορνογραφικό υλικό φαίνεται ότι προσφέρει µια δυνατή σεξουαλική επιθυµία, η οποία στη συνέχεια εκτονώνεται συνήθως µε αυνανισµό. Έτσι, τα άτοµα προσανατολίζονται στην ικανοποίηση των προσωπικών τους αναγκών χωρίς να ενδιαφέρονται τόσο για τον σύντροφό τους, υπονοµεύοντας βασικές αξίες σε µια σχέση, όπως η εµπιστοσύνη, η αγάπη, η συντροφικότητα, ακόµα και ο γάµος και η οικογένεια. ∆εν είναι µάλιστα λίγοι εκείνοι που παρουσιάζουν δυσκολίες διέγερσης µε το ταίρι τους µε αποτέλεσµα να αποφεύγουν το σεξ και να βιώνουν συναισθηµατικές διαταραχές. Επίσης ο εθισµένος στο κυβερνοσέξ µπορεί να έχει απαιτήσεις ή σεξουαλικές συµπεριφορές µε τις οποίες ο σύντροφος δεν συµφωνεί.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ= ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΙΣΤΙΑ
Η συνουσία και κατ’ επέκταση η απιστία στο µυαλό των περισσότερων προϋποθέτει σωµατική επαφή, κάτι που ούτε το Internet ούτε η τηλεόραση µπορούν να προσφέρουν. Παρ’ όλα αυτά, αν και αυτός που ικανοποιείται βλέποντας πορνό µπορεί να µην απιστεί µε την παραδοσιακή έννοια του όρου, η πορνογραφία µπορεί να «πιαστεί» για απιστία. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, άπιστος θεωρείται ο άνθρωπος που αδυνατεί να εµπιστευτεί τους άλλους. Έτσι η πορνογραφία σε οποιαδήποτε µορφή (λεκτική, ακουστική, οπτική) επειδή ακριβώς καταπραΰνει αυτό το φόβο (µια και δεν υπάρχει άµεση επαφή µε το πορνογραφικό υλικό) µπορεί να θεωρηθεί µια µορφή απιστίας. Μάλιστα αυτό ισχύει ακόµα περισσότερο ειδικά όταν δεν υπάρχει συναίνεση ή αποδοχή του γεγονότος από τη σύντροφο ή, ακόµα χειρότερα, όταν απειλείται η σχέση λόγω εθιστικής συµπεριφοράς ή γιατί ο ένας σύντροφος νιώθει καταπίεση και ενοχή και ο άλλος θυµό και προδοσία.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΘΙΣΜΟΥ

 • Η κατοχή πορνογραφικού υλικού ή η πρόσβαση σε αντίστοιχα sites.
 • Οι αδικαιολόγητες απουσίες για µεγάλα χρονικά διαστήµατα.
 • Η εκτεταµένη χρήση του υπολογιστή ειδικά αργά τη νύχτα.
 • Η κοινωνική και συναισθηµατική αποµόνωση.
 • Οι αλλαγές στα ωράρια του ύπνου.
 • Η αµυντική στάση σε ερωτήσεις που αφορούν τη χρήση πορνογραφικού υλικού.

Με εξειδικευµένη βοήθεια τα ζευγάρια που έχουν πρόβληµα απιστίας στο ∆ιαδίκτυο µπορούν να προχωρήσουν σε µια αποκατάσταση του δεσµού και της εµπιστοσύνης που υπάρχει µεταξύ τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνηµα στη σεξουαλική τους σχέση.

2 Responses to “Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ”

 • Ο/Η vasiliki λέει:

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Προσωπικά, πιστεύω ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι πολύ σοβαρό και έχει πολύ βαθύτερες ρίζες. Για να απιστίσει κάποιος ακόμα και στο διαδίκτυο σημαίνει πως οι σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι είναι σε άσχημη φάση! Οι κακές προσωπικές σχέσεις είναι η αιτία κι όχι η συνέπεια του φαινομένου.

 • Ο/Η stef λέει:

  Τι πρωτότυπο άρθρο! Εγώ θεωρώ ότι για να φτάσει κάποιος στο σημείο της απιστίας ποτέ δε φταίει μόνο ο ένας. Ακόμη και αν δεχτούμε την απιστία μέσω internet ή της τηλεόρασης συνήθως η αδιαφορία του συντρόφου ή ανεπάρκεια σε κάθε τομέα μπορεί να ωθήσει τον άλλον να βρει ανταπόκριση αλλού. Αν και κατά την άποψή μου δε θεωρώ κάτι τέτοιο ως «απιστία». Εξάλου οι περισσότερες ταινίες και σειρές αν και δεν θεωρούνται πορνογραφοικές έχουν κάποιο αισθησιακό περιεχόμενο και ερωτικές σκηνές, αν δεχτούμε ότι αυτό είναι απιστία, τότε όλοι είμαστε άπιστοι…
  Γενικά δε πιστεύω ότι η παρακολούθησει πορνογραφικού υλικού είναι απιστία. Αυτό που ίσως να είναι απιστία τελικά είναι το cyber-sex όταν δλδ υπάρχει προσωπική επαφή, συνομιλείς με κάποιον συγκεκριμένο ή γίνεται χρήση μικροφώνου ή κάμερας, τότε μόνο μπορώ να δεχτώ το φαινόμενο ως απιστία.