Search

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (Cyber Bullying)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ( Cyber Bullying)

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που θεσπίζεται και πραγματοποιείται μέσω τις χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συγκεκριμένα  του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων και η οποία επαναλαμβάνεται ανά τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα. Ο όρος cyber bulling δημιουργήθηκε από τον Καναδό Bill Belsey και έχει τις ρίζες του στον παραδοσιακό σωματικό ή ψυχολογικό εκφοβισμό όπου ο στόχος του επιτιθέμενου είναι να προκαλέσει ζημιά ή να βλάψει το θύμα του.

 ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ;

 • Πειράγματα με στόχο τη διασκέδαση
 • Διάδοση άσχημων-προσβλητικών  φημών on-line
 • Αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων (υβριστικά-προσβλητικά)
 •  Παρενόχληση
 • Δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος) Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, ιστοσελίδες, μπλογκς, chat rooms κ.ά.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου μπορεί να είναι άμεσος ή έμμεσος εμπλέκοντας και άλλα άτομα που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν καν το θύμα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (Electronic Mail), τα Γραπτά Μηνύματα (Text Messaging), οι Ιστότοποι Κοινωνικού Δικτύου (Social Networking Sites), τα Μέρη Συζητήσεως στο Διαδίκτυο (Chat Rooms), τα Blogs, τα Web Sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet Gaming).

ΓΙΑΤΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΚΦΟΒΙΖΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ;

Η νέα γενιά έχει βρει μέσω του Διαδικτύου ένα μέσο επικοινωνίας και συνεχούς επαφής. Φανταστείτε να είστε σε ένα πραγματικό καφενείο, κομμωτήριο, μπαρ και να σκέφτεστε ότι όλοι όσοι σας βλέπουν έχουν ακούσει κάτι προσβλητικό για την προσωπικότητα σας – πως θα αισθανθείτε τότε; Μπορείτε να τους πιάσετε έναν-έναν και να απολογηθείτε για κάτι που δεν έχετε κάνει ή και για κάτι που ισχύει αλλά δεν θα θέλατε να ξέρουν; Πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό για εσάς; Αν φύγετε θα φύγει και το αίσθημα αυτό; Μπορείτε να απομονωθείτε ή να αλλάξετε τα μέρη που συχνάζετε σαν λύση; Αυτές είναι κάποιες απλές ερωτήσεις για να νιώσετε όπως θα ένιωθε και ένα άτομο για το οποίο η κοινωνικότητα του εκφράζεται σε μεγάλο μέρος και με τη βοήθεια του Διαδικτύου.

ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Το φαινόμενο του εκφοβισμού μέσω διαδικτύου απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους σύγχρονους ερευνητές, καθώς λαμβάνει χώρα αρκετά συχνά πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην ελληνική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από απογραφική έρευνα στην νήσο Κω, προέκυψε ότι το 14,7% του δείγματος είχε δεχτεί παρενόχληση μέσω του Διαδικτύου. Από αυτό το ποσοστό το 15,2% ήταν αγόρια και το 19,5% κορίτσια (Πρακτικά 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ε.Ε.Μ.Δ.Ε.Δ, 2009)

Επιπλέον δεν βρέθηκε αξιόλογη διαφορά ως προς τον μ.ο ηλικίας μεταξύ όσων εφήβων βίωσαν cyber-bullying και όσους όχι. Αριθμητικά συχνότερη ήταν η αναφορά από 17χρονους, όμως εξίσου πιθανό ήταν να το αναφέρουν και 14χρονοι που πλοηγούνται στο Διαδίκτυο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ;

Η επικοινωνία με το παιδί είναι το κλειδί. Είναι σημαντικό οι γονείς να ακούσουν προσεχτικά τι λέει το παιδί για τις online εμπειρίες του και να εξοικειωθούν και οι ίδιοι με το διαδίκτυο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της ζωής μας, αλλά και να επισκεφτούν τα site που το παιδί τους επισκέπτεται. Η δαιμονοποίηση του διαδικτύου σίγουρα δεν ωφελεί κανέναν και ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο της τεχνολογίας που ήρθε και θα μείνει στη ζωή μας. Η εμπιστοσύνη του παιδιού σας στη κατανόηση που θα λάβει από εσάς, χωρίς πανικούς και συναισθηματικές εξάρσεις, είναι η εγγύηση ότι θα σας πλησιάσει με οτιδήποτε το απασχολεί και το επιβαρύνει συναισθηματικά.

Δεν υπάρχουν κάποια «συμπτώματα» μοναδικά για την περίπτωση εκφοβισμού από το Διαδίκτυο. Ο ρόλος του γονιού δεν είναι να παρακολουθεί ως «ντεντέκτιβ» τη συμπεριφορά του παιδιού του αλλά να είναι διαθέσιμος για τα προβλήματα του. Ο γονιός μπορεί να μην έχει το επίπεδο τεχνολογικής επάρκειας και δεξιότητας του παιδιού του. Αρκεί όμως να μπορεί να αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με επίπτωση στα συναισθήματα του (άγχος, θλίψη, φόβος) και να το πλησιάσει ώστε να μάθει τι συμβαίνει. Μην υποτιμάτε το πρόβλημα σκεφτόμενοι ότι είναι κάτι περιορισμένο σε έναν «ψεύτικο κόσμο» – αυτός είναι ένα μέρος της πραγματικότητας της νέας γενιάς και ότι συμβαίνει εκεί έχει άμεσες συνέπειες στην αυτοεκτίμηση των παιδιών μας.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

    Σε περίπτωση που το παιδί πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου, οι γονείς μπορούν να προβούν σε μία σειρά ενεργειών:

 • Είναι πολύ σημαντικό να έχουν ενημερώσει τα παιδιά εκ των προτέρων ότι εάν δεχτούν απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα να τα αποθηκεύσουν και όχι να τα διαγράψουν, να κρατήσουν δηλαδή όλα τα αποδειχτικά στοιχεία. Επιπλέον μπορούν οι γονείς να μάθουν στα παιδιά ότι πρέπει ακόμα και να εκτυπώσουν τα απειλητικά μηνύματα που ενδεχομένως λάβουν και βεβαίως να τους τα δείξουν.
 • Σε περιπτώσεις όπου τα μηνύματα επιμένουν και προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να πάρουν πληροφορίες από την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
 • Πολύ συχνά αρκετοί γονείς ως απάντηση σε ένα περιστατικό εκφοβισμού απαγορεύουν στα παιδιά τους να επισκέπτονται διάφορα sites, κάνοντας αυτό, ενδεχομένως να προφυλάσσουν τα παιδιά από κάποια ενοχλητικά μηνύματα, ωστόσο τα κρατούν μακριά από την εξέλιξη της τεχνολογίας και την προσωπική τους ανάπτυξη.
 • Σε περιπτώσεις που ένας «διαδικτυακός φίλος» του παιδιού στέλνει μηνύματα προσβλητικά ή με βρισιές μπορεί εύκολα να «αποκλειστεί» από το μειλ του παιδιού.
 • Συχνά επίσης, ενδέχεται ο θύτης να είναι κάποιος γνωστός του θύματος, σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι γονείς του παιδιού για την συμπεριφορά του ή ακόμα και το σχολείο του εάν πηγαίνουν τα παιδιά στο ίδιο σχολείο. Με βασικό σκοπό να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια το θύμα και να ελεγχθεί και να περιοριστεί ο θύτης.
 • Εάν το θύμα συνεχίζει να εμφανίζεται αγχωμένο, αποσυρμένο, φοβισμένο είναι σημαντικό οι γονείς να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο ειδικό σε τέτοιου είδους θέματα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ;

I – SAFE Inc. (www.isafe.org)

WiredSafety (www.wiredsafety.org)

NetSmartz (www.netsmartz)

Stop Bullying Now (www.stopbullyingnow.hrsa.gov)

Cyber Bully Help (www.cyberbullyhelp.com)

Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο (www.safeinternet.gr)

7 Responses to “ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ (Cyber Bullying)”

 • Ο/Η vasiliki λέει:

  Το συγκεκριμένο θέμα είναι επίκαιρο και πιστεύω ότι λίγο πολύ αφορά όλους τους χρήστες ανεξαιρέτως ηλικίας. Νομίζω ότι οι περισσότεροι χρήστες είτε έχουν αντιμετωπίσει κάποια από τις εκφάνσεις του cyber bulling είτε γνωρίζουν άτομα που τους έχει τύχει κάτι τέτοιο. Πιστεύω, ακόμα, ότι η ενημέρωση κι η πρόληψη μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό του προβλήματος.

 • Ο/Η group11 λέει:

  Υπάρχει κακία στον πραγματικό κόσμο , γιατί όχι και στο Διαδίκτυο;Αρκετοί βασίζουν το αίσθημα ανωτερότητάς τους στην υποτίμηση των άλλων.Να που τους ανοίγεται ένα πεδίο για να «δείχνουν» δυνατοί.

 • Ο/Η group11 λέει:

  Από το Cyber Bulling προηγείται το ο εκφοβισμός στον εξωτερικό κόσμο.΄Σε μια κοινωνία που υπάρχει έξαρση του φαινομένου, αυτό θα μεταφέρεται και στο internet.Τελευταία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα σχολεία και οι μαθητές πιστεύουν ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις αν δημιουργήσουν προβλήματα σεσυμμαθητές τους μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.Τραγικό λάθος.Τυπώνεις και το πας στο Διευθυντή.Γι αυτό προτείνουμε σε όσους υφίστανται σχολικό εκφοβισμό μέσω διαδικτύου να αποκαλύπτουν το συντομότερο αυτό που συμβαίνει σε γονείς και σχολείο.

 • Ο/Η rania λέει:

  Το θέμα αυτό είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο. Θα πρέπει να μην ξεχνάει ποτέ κανείς ότι το διαδίκτυο είναι μεν μία μεγάλη ανακάληψη που μας «λύνει» τα χέρια σε πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως παράλληλα εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους!

 • Ο/Η stef λέει:

  Πολλή καλή ανάλυση του φαινομένου, νομίζω ότι αναπτυχθηκέ επαρκώς το θέμα του Cyber Bullying, τι είναι, τι περιλαμβάνει, τι μπορούν να κάνουν οι γονείς.
  Αναλυτικότατο!

 • Ο/Η hliana λέει:

  θεωρώ πως είναι πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για τον εκφοβισμό στο διαδίκτυο αλλά και το πως θα πρέπει να δράσουν οι γονείς εαν καταλάβουν πως τα παιδιά τους έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού. Επίσης μου αρέσει το γεγονός πως υπάρχει ομοομορφία σε όλα τα άρθρα σας αλλά και link που παραπέμπουν σε περισσότερες πληροφορίες!

 • Ο/Η nanouka λέει:

  Πολύ καλό το άρθρο σου για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, περιέχει αρκετά χρήσιμες πληροφορίες, αλλά συγχρόνως είναι και χαοτικό, ίσως θα έπρεπε να ήταν λίγο πιο μαζεμένο..