Search

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

http://www.youtube.com/watch?v=j0f40amGclc

http://www.youtube.com/watch?v=8hJpgtJMNBc

«Η εξάρτηση από το διαδίκτυο δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένη επίσημα ως ψυχική διαταραχή, αν και τα γεγονότα που τρέχουν με … υψηλές ιντερνετικές ταχύτητες μαρτυρούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου απίθανο να συμβεί σύντομα. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας που έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούν πως για να κριθεί ένα άτομο εθισμένο στο διαδίκτυο, πάσχον δηλαδή από μια ψυχική διαταραχή πρέπει να πληροί ορισμένα συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια» αναφέρεται στην ανακοίνωση .

Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται εκτός από την πολύωρη ημερήσια ενασχόληση με το Διαδίκτυο τα ακόλουθα :

1. Εξιδανίκευση του μέσου. Ο χρήστης θεωρεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το Διαδίκτυο το σημαντικότερο «κεφάλαιο» της καθημερινότητας του.

2. Τροποποίηση της διάθεσης. Σε όσους εθίζονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση.

3. Ανοχή. Το άτομο χρειάζεται σταδιακά όλο και περισσότερες ώρες χρήσης του υπολογιστή ώστε να νιώθει ευχαρίστηση. 4. Σύγκρουση. Ενώ το παιδί αισθάνεται ότι έχει πρόβλημα, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να περιορίσει τη χρήση του υπολογιστή.

5. Ενασχόληση αρχικώς με ηπιότερες και όχι εθιστικές λειτουργίες του διαδικτύου, όπως είναι η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, και σταδιακή μετάβαση σε πιο διαδραστικές διαδικτυακές λειτουργίες όπως τα δωμάτια συνομιλιών (chat room), οι ομάδες ειδήσεων ή ακόμη και τα αποκαλούμενα κοινωνικά παιχνίδια, όπως το «Second Life», στο οποίο κάθε χρήστης φτιάχνει μια νέα «εικονική» διαδικτυακή ζωή με όλες τις εκφάνσεις της (αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη προκληθεί θόρυβος σχετικά με τέτοιου είδους παιχνίδια, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η «εικονική» ζωή του χρήστη παρενέβαινε στη φυσιολογική ζωή του, ενώ παράλληλα η πλατφόρμα του παιχνιδιού γινόταν έρμαιο παιδεραστών και διακινητών πορνογραφικού υλικού).

Όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της λειτουργικότητας του ατόμου. Μειώνεται ο χρόνος που περνάει ο έφηβος με την οικογένειά του, περιορίζονται τα χόμπι και οι κοινωνικές συναναστροφές του, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας, μυοσκελετικών προβλημάτων και οφθαλμικών παθήσεων λόγω των πολλών ωρών-ακινησίας -μπροστά στην οθόνη. Παράλληλα, οι εθισμένοι στο διαδίκτυο χρήστες παραμελούν τη σωματική τους υγιεινή, ενώ κάνουν πολλές απουσίες στο σχολείο, με αποτέλεσμα ακόμη και να χάνουν τάξεις.

ΠΗΓΗ:http://news.pathfinder.gr/scitech/586877.html

3 Responses to “ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ”

 • Ο/Η vasiliki λέει:

  Η ιδέα σου να βάλεις τα βιντεάκια για να δείξεις με πιο παραστατικό τρόπο τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ έξυπνη από την άποψη ότι μέσα από την εικονική αναπαράσταση αυτών που θα έλεγες γραπτά γίνεσαι πιο κατανοητή και περνάς πιο άμεσα το μήνυμα που θέλεις να στείλεις. Πολύ καλή επιλογή!

 • Ο/Η despoinaki λέει:

  Όλα όσα αναφέρονται είναι γεγονότα που απασχολούν τους νέους κυρίως στις μέρες μας.Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχολείο της Θεσσαλίας ένα στα δώδεκα παιδιά είναι εθισμένο στο Διαδίκτυο.Παραμελούν τα μαθήματα,τους φίλους και την υγεία τους και δυσκολεύονται να ξεκολλήσουν από την οθόνη.Πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους οι γονείς και οι εκπαιδευτίκοί.Στοιχεία που έχουν προκύψει από ειδικούς του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” σε δείγμα εφήβων ηλικίας 15-16 ετών έδειξε ποσοστό της τάξεως του 12,8% παιδιών που ήταν στα όρια του εθισμού.

  • Ο/Η group11 λέει:

   Ο εθισμός γενικά σημαίνει μια καταναγκαστική συνήθεια που είναι δύσκολο να διακοπεί.
   Κάτι σαν ψυχαναγκασμός , δηλαδή.Μπορεί πολλοί να σου λένε να διακόψεις, μπορεί να αναγνωρίζεις ότι δημιουργείται
   μια παθολογία, αλλά δυσκολεύεσαι να κάνεις κάτι για να αλλάξει αυτό.
   Υπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία μπορεί να εθιστεί κανείς κι απ’ όταν βγήκε ο υπολογιστής προστέθηκε κι αυτός στα αντικείμενα εθισμού.Και συμφωνώ ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι